Η οδοντιατρική καρέκλα που περιμένει συνεργάτη – Και πώς να μην την αφήσεις άδεια άλλη μία μέρα!
15 Aπριλίου 2025
Ομάδα Dentist Edu
Αντωνιάδου Μαρία,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,
Ακαδημαϊκή και επιστημονική προγραμμάτων και ομάδας Dentist Edu
Γνωστικό αντικείμενο: Οδοντιατρική επαγγελματική πρακτική
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σε κάθε επαγγελματικό μονοπάτι, έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις μόνος ή αν θα κάνεις το άλμα προς κάτι μεγαλύτερο. Για τη Στέλλα – όπως θα ονομάσουμε υποθετικά μια επαγγελματία οδοντίατρο – αυτή η στιγμή ήρθε όταν επένδυσε συνειδητά στη δημιουργία μίας δεύτερης θέσης, με μία δεύτερη καρέκλα στο ιατρείο της. Όχι για να φαίνεται πιο «γεμάτος» ο χώρος, αλλά γιατί είχε στο μυαλό της κάτι σημαντικό: την ανάπτυξη.
Όμως, η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με αγορές εξοπλισμού. Έρχεται με αποφάσεις. Έρχεται με συστήματα. Και – κυρίως – έρχεται όταν ξεπεράσουμε τον φόβο του “τι θα γίνει αν…”. Η δεύτερη καρέκλα, στην πραγματικότητα, είναι ένας καθρέφτης. Αντανακλά την πρόθεση για εξέλιξη, αλλά φέρνει και στην επιφάνεια κάθε εσωτερική ανασφάλεια που έχουμε γύρω από τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την ευθύνη.
Ο παράγοντας δισταγμός – Τι κρατά πίσω τους επαγγελματίες;
Η Στέλλα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, βρέθηκε μπροστά σε μια εσωτερική σύγκρουση. Παρόλο που επιθυμούσε να επεκταθεί και είχε ήδη κάνει την επένδυση, δεν είχε κινηθεί για να την αξιοποιήσει. Γιατί; Επειδή δεν είχε το πλαίσιο. Δεν ήξερε πώς να βάλει όρια. Πώς να θέσει οικονομικούς όρους. Πώς να μοιραστούν υλικά, ραντεβού ή ακόμη και πελατεία. Έτσι, παρά την ενέργεια που είχε επενδυθεί, υπήρχε μια στασιμότητα. Ένα "κενό".
Αυτό το κενό είναι υπεύθυνο για την καθυστέρηση της απόσβεσης της επένδυσης, την απώλεια δυνητικών εσόδων και – ίσως το πιο σημαντικό – την ψυχολογική πίεση που φέρνει μια εκκρεμότητα που “έπρεπε ήδη να είχε λυθεί”. Και ενώ η συνεργασία μπορεί να είναι η λύση σε πολλά πρακτικά και οικονομικά προβλήματα, χωρίς οργάνωση μπορεί να εξελιχθεί σε… ακόμα ένα πρόβλημα.
Το 7ήμερο πλάνο ενεργοποίησης – Από την ιδέα στη δράση
Σε αυτό το σημείο, η λύση δεν είναι να περιμένει η Στέλλα “πότε θα είναι όλα τέλεια”. Η λύση είναι ένα σαφές πλάνο ενεργοποίησης, που βήμα-βήμα την οδηγεί στην υλοποίηση μιας οργανωμένης συνεργασίας. Το πλάνο αυτό – βασισμένο στη φιλοσοφία Kaizen – προβλέπει ξεκάθαρη στοχοθέτηση, γραπτή συμφωνία, προετοιμασία χώρου, συζήτηση, προώθηση και, τελικά, εκκίνηση.
Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το μοντέλο είναι ότι προσφέρει ασφάλεια και στους δύο εμπλεκόμενους. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Προβλέπει ακόμη και δοκιμαστική περίοδο συνεργασίας, αλλά και τη δυνατότητα λύσης με σεβασμό και ξεκάθαρους όρους. Είναι ένα πλάνο που “χτίζει γέφυρες” και όχι τείχη.
Το σύμφωνο συνεργασίας – Το σημείο "μηδέν" της συνύπαρξης
Το γραπτό συμφωνητικό δεν πρέπει να είναι ούτε “σκληρό” ούτε “ψυχρό”. Είναι η βάση για να διαφυλάξει και τους δύο συνεργάτες. Περιγράφει ξεκάθαρα το ωράριο, το οικονομικό μοντέλο (είτε ενοίκιο είτε ποσοστά), τις υποχρεώσεις για καθαριότητα και υλικά, το πώς διαχειρίζονται τα ραντεβού και τι γίνεται με το πελατολόγιο. Είναι ένα “συμβόλαιο εμπιστοσύνης”, που προστατεύει και χτίζει κοινή κατεύθυνση.
Όταν ο επαγγελματισμός εκφράζεται με σαφές πλαίσιο, τότε αποφεύγονται παρεξηγήσεις, μειώνεται το άγχος και ενισχύεται η εμπιστοσύνη. Το γραπτό συμφωνητικό είναι η πιο δυνατή απόδειξη ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι κάτι “πρόχειρο”. Είναι καλά μελετημένο, υπεύθυνα οργανωμένο και με προοπτική διάρκειας.
Η συνεργασία ως μοχλός εξέλιξης
Η επαγγελματική μοναξιά έχει το όριο της. Ένας συνεργάτης μπορεί να φέρει ανανέωση, φρέσκια ενέργεια, μοίρασμα ευθυνών και – πολύ συχνά – την ώθηση που χρειαζόταν το ιατρείο για να κάνει το επόμενο βήμα. Η συνεργασία, όταν βασίζεται στην οργάνωση και στον σεβασμό, πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα. Δεν αφαιρεί.
Κάθε μέρα που η δεύτερη καρέκλα μένει ανεκμετάλλευτη, είναι μια χαμένη ευκαιρία για παραγωγή, για δημιουργία, για εξέλιξη, και ναι, για εισόδημα, για επαφή με περισσότερους ασθενείς για προσφορά υψηλότερου επιπέδου υπηρεσιών. Κάθε αναβολή, κοστίζει – όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε χρόνο, εσωτερική ηρεμία και δημιουργικότητα.
Όταν η εκπαίδευση μετατρέπεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση: νέοι συνάδελφοι οδοντίατροι επιδιώκουν να αποκτήσουν εμπειρία κοντά σε πιο έμπειρους επαγγελματίες, εργαζόμενοι προσωρινά σε ήδη εδραιωμένα ιατρεία. Μέχρις εδώ, όλα καλά. Η πρακτική αυτή, όταν γίνεται με σεβασμό, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για όλους. Όμως, δυστυχώς, δεν συμβαίνει πάντα έτσι.
Πολλές φορές, μετά από λίγους μήνες «συνεργασίας» ή «μαθητείας», ο νεαρός συνάδελφος αποχωρεί ξαφνικά, δημιουργεί δικό του ιατρείο και – σε κάποιες περιπτώσεις – μεταφέρει ασθενείς του ιατρείου στο οποίο εκπαιδεύτηκε. Χωρίς άδεια. Χωρίς διάλογο. Και κυρίως, χωρίς σεβασμό στον επαγγελματικό δεσμό που είχε δημιουργηθεί με τον συνάδελφο που τον εμπιστεύτηκε.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι απλώς ηθικά επιλήψιμο – είναι ξεκάθαρη παραβίαση του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας, όπως ορίζεται στο Άρθρο 15 και 16 του Π.Δ. 39/2009 (ΦΕΚ 55/Α/1-4-2009). Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, προτάσσοντας τον αμοιβαίο σεβασμό, την ευπρέπεια και τη δίκαιη συμπεριφορά ως βασικές αρχές. Η εκμετάλλευση μιας επαγγελματικής σχέσης για προσωπικό όφελος – εις βάρος του ιατρείου που παρείχε ευκαιρίες και γνώση – είναι ενάντια στην ηθική, αλλά και στο νομικό πλαίσιο που διέπει το οδοντιατρικό επάγγελμα στη χώρα μας.
Τι μπορεί να κάνει ο συνάδελφος που ψάχνει συνεργάτη;
Να εντάξει μέσα στο συμφωνητικό συνεργασίας ρήτρα εμπιστευτικότητας και σαφή όρο μη προσέγγισης (non-solicitation) για ασθενείς του ιατρείου.
Να επιλέξει συνεργάτες όχι μόνο με βάση το βιογραφικό, αλλά και με βάση τις αξίες τους.
Να δημιουργήσει ένα περιβάλλον διαφανούς και καθαρής επικοινωνίας από την πρώτη ημέρα.
Για πλήρη εικόνα, μπορείς να διαβάσεις το άρθρο 15 και 16 του Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας εδώ:
Προεδρικό Διάταγμα 39/2009 – Άρθρο 15
Η επιχειρηματική εξέλιξη, ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας, δεν είναι μόνο θέμα τεχνογνωσίας. Είναι θέμα συμμαχιών. Κανένας μεγάλος επαγγελματίας δεν πέτυχε μόνος του. Και καμία σπουδαία μονάδα υγείας δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε έναν άνθρωπο.
Αν είσαι και εσύ επαγγελματίας υγείας που σκέφτεσαι το επόμενο βήμα – το βήμα της ομάδας – επικοινώνησε με την Ακαδημαϊκή Ομάδα Dentist Edu. Μπορούμε να σε καθοδηγήσουμε σε κάθε βήμα: από τη σύνταξη του συμφωνητικού μέχρι τη διαχείριση της πρώτης εβδομάδας συνεργασίας.
Η ομάδα σου είναι πιο κοντά απ’ όσο ίσως νομίζεις. Κάνε την αρχή σήμερα και μην αναβάλεις. Η δεύτερη οδοντιατρική καρέκλα μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης της εξέλιξής σου!
Νέος κύκλος προγράμματος "Οδοντιατρικό Μάνατζμεντ": 1 Mαρτίου 2026
Διαδικτυακό πρόγραμμα εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης. Μία live ημερίδα οικονομική ημερίδα συμπεριλαμβάνεται στο τέλος του προγράμματος
Προεγγραφές ΕΔΩ
Φορέας διεξαγωγής: ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΚΠΑ


Σκοπός της ημερίδας και οφέλη για τους συμμετέχοντες
Η ημερίδα "Οικονομική Διαχείριση Οδοντιατρείου 2: Κερδοφορία & Ανάπτυξη με Στρατηγική" έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους συμμετέχοντες πρακτικές, άμεσα εφαρμόσιμες γνώσεις και στρατηγικές σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του οδοντιατρείου τους.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα:
Μάθουν προηγμένες τεχνικές κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών.
Ανακαλύψουν στρατηγικές οικονομικής διαχείρισης τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Εξασκηθούν σε πρακτικές μεθόδους υπολογισμού κερδοφορίας και αποδοτικότητας.
Αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας με τους ασθενείς για τη σωστή παρουσίαση του κόστους.
Διδαχθούν πώς να μειώνουν τις περιττές δαπάνες και να ενισχύουν τη συνοχή της ομάδας τους.
Εξελίξουν τη νοοτροπία τους ώστε να ξεπεράσουν φόβους και εμπόδια που αφορούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Η ημερίδα "Οικονομική Διαχείριση_2" προτείνεται ιδιαίτερα για ομάδες οδοντιατρείων, καθώς το περιεχόμενο είναι σχεδιασμένο να ωφελήσει τόσο τους οδοντιάτρους όσο και το βοηθητικό προσωπικό. Η συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας εξασφαλίζει καλύτερη κατανόηση, συντονισμό και εφαρμογή των στρατηγικών που θα παρουσιαστούν.
Μέρος των διδάκτρων των εκπαιδευτικών δράσεων της ομάδας Dentist Edu για το 2025, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ενός ακόμα κλιβάνου για το τμήμα της κεντρικής αποστείρωσης της σχολής!
‘Ηδη έχουμε συμβάλει για την αγορά ενός κλιβάνου αξίας 14.000 ευρώ!

25 Ιανουαρίου 2025