Αντωνιάδου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Ακαδημαϊκή και επιστημονική υπεύθυνη εκπαιδευτικής ομάδας και δράσεων DENTIST EDU
Γνωστικό αντικείμενο: Οδοντιατρική επαγγελματική πρακτική
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
Νέα υπηρεσία στο οδοντιατρείο: Πρωτοξείδιο του αζώτου και στρατηγική ανάπτυξης
Μελέτη περίπτωσης: Όταν η καινοτομία συνδυάζεται με ρεαλισμό και προετοιμασία, με στρατηγική προκειμένου ένας οδοντίατρος να πάρει τη σωστή απόφαση για την επένδυση αυτή
Η ένταξη μιας νέας υπηρεσίας σε ένα οδοντιατρείο δεν είναι ποτέ απλή υπόθεση – και σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας. Απαιτεί στρατηγική σκέψη, οικονομικό σχεδιασμό και κατανόηση της αγοράς. Στη μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζουμε, η παιδοδοντίατρος Αρετή Παπαδοπούλου (υποθετικό πρόσωπο) εξετάζει την εισαγωγή του πρωτοξειδίου του αζώτου ("αέριο γέλιου") στο δεύτερο ιατρείο της (2η οδοντιατρική καρέκλα στον ίδιο χώρο με μία βοηθό)– μια κίνηση που συνδυάζει αναβάθμιση υπηρεσιών με σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση του παιδικού φόβου στον οδοντίατρο. Η επένδυση δεν είναι αμελητέα: ο συνολικός προϋπολογισμός για εκπαίδευση (1 oδοντίατρος και 1 βοηθός) και το κόστος του εξοπλισμού κυμαίνεται μεταξύ 12.000€–16.000€, γεγονός που απαιτεί ρεαλιστικό πλάνο και στρατηγική ανάπτυξης τουλάχιστον 6 μηνών.
Στόχος της Αρετής δεν θα πρέπει να είναι να είναι η «πρώτη» στην πόλη που φέρνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά να είναι η πιο αξιόπιστη και συναισθηματικά ασφαλής επιλογή για τους γονείς και τα παιδιά. Αυτό μεταφράζεται σε μία σταδιακή διαδικασία προετοιμασίας για την ενσωμάτωση της νέας αυτής υπηρεσίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Ολοκλήρωση εκπαίδευσης προσωπικού και διαμόρφωση του χώρου.
• Δημιουργία βάσης ασθενών που ενδιαφέρονται για τη νέα τεχνική.
• Καμπάνια εσωτερικού marketing με έμφαση στη θετική εμπειρία και όχι μόνο στην τεχνική καινοτομία.
Στο οικονομικό επίπεδο, η στρατηγική της Αρετής δεν πρέπει να περιορίζεται στην κάλυψη ενός κόστους επένδυσης αλλά να εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική βιώσιμης διαχείρισης πόρων. Το σχέδιό της λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού ραντεβού στη δεύτερη έδρα που διαθέτει στο ιατρείο της, την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης, ειδικά πακέτα με έκπτωση και μια συνολική εσωτερική αναδιοργάνωση, που εξυπηρετεί την αποφυγή άμεσης ταμειακής πίεσης με το που κάνει την αγορά του εξοπλισμού.
Αυτός ο πολυπαραγοντικός σχεδιασμός αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη προσέγγιση στην οικονομική σκέψη στον χώρο της υγείας, όπου η αποδοτικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω μείωσης κόστους, αλλά μέσα από έξυπνες, συνεργατικές και αναπτυξιακές κινήσεις.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της στρατηγικής της μπορεί να είναι ακόμα η πρόβλεψη παροχής της νέας υπηρεσίας προς άλλους συναδέλφους, μέσω ενός διαφανούς συστήματος συνεργασίας. Στην περίπτωση αυτή, η Αρετή μπορεί να σχεδιάσει να προσφέρει τον εξοπλισμένο χώρο, το υποστηρικτικό προσωπικό και την τεχνική καθοδήγηση, χωρίς να διεκδικεί τον ασθενή ή να παρεμβαίνει στη θεραπευτική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Αυτού του είδους τα referral-based μοντέλα αξιοποιούν την οικονομία κλίμακας και δημιουργούν προστιθέμενη αξία όχι μόνο για το αρχικό ιατρείο, αλλά και για ολόκληρο το τοπικό οικοσύστημα φροντίδας. Αντίστοιχα παραδείγματα στρατηγικών έχουν αναλυθεί και στη διεθνή βιβλιογραφία. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη των Standaert et al. (2024), η αποτελεσματική εφαρμογή οικονομικών εργαλείων στην υγειονομική φροντίδα απαιτεί διατομεακή γνώση και συνεργασία, όχι μόνο αριθμητικό υπολογισμό κόστους/οφέλους.
Η Αρετή, λοιπόν μέσα από τον τρόπο που θα χτίσει νέες συνεργασίες και θα αναδιανίμει υπηρεσίες, θα εναρμονίζεται με αυτήν τη φιλοσοφία στρατηγικής αξιοποίησης πόρων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο Al Meslamani (2024), οι προκλήσεις στην οικονομική ανάλυση της υγείας δεν προκύπτουν μόνο από την πολυπλοκότητα των δεδομένων, αλλά και από την κοινωνική δυναμική που επηρεάζει τις αποφάσεις – από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ επαγγελματιών μέχρι τον φόβο απώλειας ασθενούς. Αυτές οι "ανθρώπινες μεταβλητές" είναι παρούσες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η Αρετή οφείλει να διαχειρίζεται με διακριτικότητα την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την επαγγελματική δεοντολογία.
Αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης: Η καινοτομία δεν πρέπει να είναι απλώς θέμα εξοπλισμού, αλλά οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συνεργασίας – τόσο με το προσωπικό, όσο και με το κοινό και την οδοντιατρική κοινότητα.
Η Αρετή, λοιπόν, δεν “αγοράζει” ή δεν θα πρέπει να αγοράσει απλώς μια τεχνική. Θα πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική εξέλιξης της οδοντιατρικής εμπειρίας, βήμα-βήμα με σχεδιασμό και οικονομικό προϋπολογισμό της επένδυσης αυτής ώστε να προσφέρει άριστες υπηρεσίες με βιώσιμο για την ίδια και το ιατρείο της, τρόπο.
Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που αναδύονται μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης, αποτελούν καρπό των webinars που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του τετράμηνου προγράμματος «Οδοντιατρικό Μάνατζμεντ», το οποίο διανύει ήδη τον 3ο του κύκλο.
🎓 Για περισσότερες πρακτικές αναλύσεις, case studies και χρήσιμα εργαλεία στρατηγικής, θα τα πούμε αναλυτικά στην επερχόμενη Ημερίδα Οικονομικής Διαχείρισης 2.
📍Δείτε περισσότερα εδώ:
👉 Οικονομική Διαχείριση Οδοντιατρείου – Κερδοφορία και Ανάπτυξη με Στρατηγική
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, στο τέλος του 3ου κύκλου του 4μηνου προγράμματος "Οδοντιατρικό Μάνατζμεντ", αλλά είναι ανοιχτή και σε άλλους συναδέλφους που θα θέλανε να συμμετάσχουν μόνο σε αυτήν.
Βιβλιογραφία
Standaert B, Vandenberghe D, Connolly MP, Hellings J. The Knowledge and Application of Economics in Healthcare in a High-Income Country Today: The Case of Belgium. J Mark Access Health Policy. 2024 Sep 4;12(3):264-279. doi: 10.3390/jmahp12030021.
Al Meslamani, A. Z. (2024). Challenges in health economics research: insights from real-world examples. Journal of Medical Economics, 27(1), 215–218. https://doi.org/10.1080/13696998.2024.2310466.